Medvědi v Yosemite už o jídle skoro nevědí

Radomír Dohnal  |  Příroda
Medvěd baribal (Ursus americanus)

Šibalský a mlsný Méďa Béďa dostává na frak! Méně roztomilá předloha této kreslené postavičky, medvěd baribal (Ursus americanus) v Yosemitském národním parku, se díky důsledné péči správců parku stále méně věnuje krádežím jídla a vybírání kontejnerů s odpadky. Dobrou zprávu pro ochránce přírody a medvědů potvrdil výzkum týmu badatelů z Kalifornské univerzity v Santa Cruz (UCSC).

Složení potravy baribalů se dramaticky změnilo po roce 1999, kdy konečně začal fungovat proaktivní přístup v komplikované snaze o to, udržet lidské potraviny co nejdále od medvědů,“ říká zoolog Jack Hopkins (UCSC). Nedobytné odpadkové kontejnery, medvědo-odolné boxy na potraviny u tábořišť, zámky na bytelných popelnicích u hotelů a restaurací. Tak vypadá v praxi management, který se projevil snížením podílu antropogenní stravy v trusu medvědů o 63 %. K výsledku se ale kalifornští badatelé museli dobrat postupným sběrem vzorků medvědích exkrementů, srsti a kostí, jejichž obsahové izotopy následně analyzovali v laboratořích.

Poměr izotopů C 12 a N 13 je rozdílný v běžné lidské stravě, a dietě obohacené rostlinami, kterými se živí medvědi,“ vysvětluje Hopkins. „Nejtěžší bylo ale najít vzorek z medvěda, který byl stoprocentně živen jen lidskou stravou.“ Na tomto výzkumu se podílel i děkan přírodovědecké fakulty Kalifornské univerzity, profesor Paul Koch. „Celá práce byla zajímavá tím, že jsme pracovali, kvůli srovnání, i s historickými vzorky a muzejními exponáty, abychom mohli řešit stávající palčivou situaci. A dnes můžeme říct, že podíl stravy medvědů, který má svůj původ v lidských potravinách a odpadcích je na úrovni z roku 1915. A to i přesto, že Yosemitský národní park navštěvují každoročně miliony lidí, a přinášejí nesrovnatelné více odpadků.“

Medvěd baribal (Ursus americanus)
Medvěd baribal (Ursus americanus)

Medvědi v tom jsou nevinně

Od roku 1890, kdy byl národní park oficiálně vyhlášen, se často přístup rangerů k medvědům měnil. Zatímco před první světovou válkou ještě docházelo k odstřelu turisty obtěžujících medvědů, v roce 1923 začali sami správci šelmy přikrmovat, aby se na ně lidé mohli dívat. S krmením se přestalo až v roce 1971. Tomu odpovídají i naměřené výsledky. Zatímco mezi lety 1915 až 1919 činil podíl antropogenní stravy medvědů 13 %, mezi lety 1975 – 1985 to bylo až 35 %. „Problémem zůstává, že medvědi, kteří si jednou zvykli na snadno dostupnou stravu od turistů či z popelnic, ji budou i nadále vyhledávat,“ říká Hopkins. „A na nás teď je, abychom je to postupně odnaučili.“

Použité zdroje:

Nejčtenější