Co se vařilo v nejstarších hrncích světa?

Jaroslav Petr  |  Historie

Vědci přinášejí výsledek výzkumu, ve kterém analyzovali obsah keramických nádob vyrobených pravěkými lidmi.

Střepy nádob z vypálené hlíny tvoří nedílnou součást nálezů z doby kamenné. Dnes máme kastroly a hrnce neodmyslitelně spojené s vařením. U pravěkých nádob ale byli vědci nakloněni spíše představě, že sloužily jako „kontejnery“ pro uskladnění potravin. Chemické analýzy ale přinášejí důkazy o umění pravěkých kuchařů.

Kontejnery nebo hrnce na vaření

Využití keramiky vědci spojovali s rozvojem zemědělství. Představovali si, že pravěký rolník a chovatel zvířat ukládal do nádob maso, mléko, ovoce, obilí a další potraviny. Keramické nádoby ale vyráběli i lidé, kteří se živili lovem a sběrem. Příkladem můžou být nejstarší obyvatelé Japonských ostrovů, představitelé tzv. jómonské kultury. V Japonsku se našly střepy jómonské keramiky staré 15 000 let.

Nyní se pokusili japonští, nizozemští a britští vědci zjistit, k čemu pravěcí lovci a sběrači nádoby používali. Biochemické analýzy přinesly překvapivé odhalení.

Rybí polévkou proti době ledové

Výsledky studie mezinárodního týmu vedeného Oliverem Craigem z University of York zveřejněné v předním vědeckém časopise Nature ukázaly, že ve střepech ulpěly stopy tuků živočišného původu. Podle izotopového složení pocházel tento tuk z ryb a dalších vodních organismů, a to jak sladkovodních, tak i mořských. Vše nasvědčuje tomu, že se už před 15 000 roky vařila v keramických hrncích jakási polévka z rybího masa, mušlí a dalších vodních živočichů.

Podle biochemické analýzy si na určitém druhu rybí polévky pochutnávali už naši dávní předkové
Podle biochemické analýzy si na určitém druhu rybí polévky pochutnávali už naši dávní předkové

Podle Craiga není náhoda, že se keramické nádoby a vaření objevily právě v době, od které nás dělí 15 000 let. Tehdy se na Zemi drasticky měnilo klima. Poslední doba ledová vyvrcholila před 22 000 až 18 000 lety a definitivně odezněla o 5 500 roků později. Ústup ledovců s sebou přinesl příhodnější podmínky pro živočichy žijící jak v řekách a jezerech, tak při mořském pobřeží.

Lidem se tehdy otevřel nový vydatný zdroj potravy. Už nemuseli kočovat za migrujícími stády velké zvěře, jako byli sobi nebo mamuti. Mohli se usadit a užívat si doby hojnosti. Pro zpracování a následné uchovávání rybích pokrmů se hodily keramické nádoby přímo ideálně.

Nejčtenější