Co jedli námořníci admirála Nelsona?

Jaroslav Petr  |  Historie
Bitva u Trafalgaru (Foto: Wikipedia)

Moderní analýzy koster námořníků prozradily jídelníček na britských lodích admirála Nelsona.

Služba u britského královského námořnictva nebyla za napoleonských válek žádný med. Kromě dlouhých plaveb, náročné služby a nelítostných námořních bitev se musel každý člen posádky vypořádat také s tvrdým přídělovým systémem stravy. Jak prokázaly nejnovější výzkumy britských vědců, strava královských námořníků zůstávala po staletí stále stejná.

Jak uživit 70 000 námořníků

Tým britských vědců pod vedením Marka Pollarda z University of Oxford analyzoval celkem osmdesát koster námořníků. Byli pochovaní v druhé půli 17. století a první půli 18. století na hřbitovech nemocnic v Plymouthu a Portsmouthu, které byly určeny pro příslušníky královského námořnictva. Cílem bylo zjistit, jak se stravovali námořníci v dobách, kdy Británie vládla světovým mořím a oceánům.

Na přelomu 17. a 18. století žilo na palubách britských královských lodí asi 70 000 mužů. Zajištění obživy pro tuto armádu představovalo obrovský logistický problém. Z lodních záznamů sice lze vyčíst, kolik sucharů nebo soleného masa námořníci na dané lodi v daném období snědli, ale o kvalitě potravin neříkají zápisy skoro nic. Navíc už tehdy platilo, že papír snese všechno. Záznamy nemusely odpovídat realitě a strava mohla být mnohem chudší a horší.

Britská válečná loď HMS Victory, která se pod velením Horatia Nelsona zúčastnila roku 1805 slavné bitvy u Trafalgaru.
Britská válečná loď HMS Victory, která se pod velením Horatia Nelsona zúčastnila roku 1805 slavné bitvy u Trafalgaru.

Standard platil po staletí

Výzkum potvrdil představy, které si vědci vytvořili o jídelníčku námořníků z písemné dokumentace. Základem stravy byla mouka pro přípravu pečiva, ovesné vločky, sádlo, sušené vepřové, solené ryby, lodní suchary a pivo. Z kostí bylo možné vyčíst průměrný příjem bílkovin a ten svědčí o tom, že námořníci nebyli na dávkách šizeni.

Britský admirál Horatio Nelson (Foto: Wikipedia)

Z izotopového složení bylo možné vyčíst, kde trávili námořníci většinu své služby. Někteří se plavili ve vodách u amerického pobřeží, jiní sloužili v okolí Británie a další zavedla služba třeba až do Indie. Pokud jde o stravu, její množství a kvalita se v rámci britského impéria příliš nelišila. Britská koruna zajišťovala svým námořníkům jejich „standard“, ať už je povinnosti zavedly kamkoli.

Pro srovnání provedli vědci rovněž analýzu koster námořníků, kteří zahynuli v roce 1545 na palubě lodi Mary Rose, která se potopila nedaleko Portsmouthu. Tyto analýzy ukázaly, že se jídelníček královských námořníků za dvě staletí prakticky nezměnil.

Výsledky výzkumu zveřejnil vědecký časopis American Journal of Physical Anthropology.

Další informace:

Nejčtenější