Z čeho se vyrábí žvýkačka?

Luděk Moučka  |  
žvýkačka

Žvýkačka není žádným objevem moderní doby, jak by se mohlo zdát. Žvýkací guma je lidstvu známa už od doby kamenné. Již staří Mayové používali k přežvykování hmotu zvanou chicle, tedy pryskyřici či mízu ze stromu rodu Sapodilla. Žvýkačka, jak ji známe dnes, se vyrábí z jejího syntetického ekvivalentu, kaučukovitého materiálu zvaného polyisobutylen (PIB), který se rovněž používá k výrobě různých fólií, lepicích a těsnicích prostředků, leukoplastí a podobně. Polyisobutylen, z něhož se vyrábí žvýkací guma, se následně smíchá z různými zvláčňovadly. Tajemství takového PIB spočívá v tom, že měkne v poměrně úzkém teplotním rozmezí. Je to materiál, který je pevný a snadno se tvaruje, ale v našich ústech je měkký tak akorát a snadno se zpracovává, tedy žvýká.

Nejčtenější