Všimla jsem si, že pávi létají. Jak zdatní jsou letci? A proč roztahují ocas?

Daniela Tuhá  |  
pírko

Páv korunkatý (Pavo cristatus), též páv modrý, žije volně v přírodě v lesích jižní Indie a na Srí Lance. Umí létat, ale moc zdatný letec tedy není, zpravidla se vznese ze země na strom a poté přelétá z větve na větev, na kterých spí, ačkoli hnízdo si staví na zemi. Překonává spíše kratší vzdálenosti. Dlouhá nadocasní pera používají samečci pro dvoření, obvykle jim v červenci vypadávají a do zimy dorostou nová. V Indii je páv chován i jako domácí zvíře, především díky své schopnosti živit se mladými kobrami. Nesnese se však s ostatními domácími zvířaty.

Nejčtenější