Ubývá v současnosti živočišných druhů, nebo přibývá?

redakce  |  

Ubývá v současnosti živočišných druhů, nebo přibývá?

Ubývá v současnosti živočišných druhů, nebo přibývá?

Vývoj nového živočišného druhu trvá statisíce až miliony let. Bouřlivý rozvoj naší civilizace ale trvá pouhých několik století. Za takových podmínek samozřejmě nemůže počet druhů přirozeně narůstat. Přesto se podle statistik zdá, jako kdyby druhů živočichů náhle bouřlivě přibývalo. Není to však zásluha bleskové evoluce, ale genetické revize. Mnohé poddruhy jsou díky přezkoumání genetické příbuznosti „povýšeny“ na druhy. Skutečný počet druhů ovšem dramaticky neroste, pouze jsme je dříve nebyli schopni rozlišit.To bohužel znamená, že i počet vyhubených druhů je ve skutečnosti vyšší, než udávají statistiky.

Proč říká moje babička každému umělému máslu margarín?

Proč říká moje babička každému umělému máslu margarín?

Za náhražku másla vděčíme soutěži, kterou vyhlásil Napoleon III. (20. dubna 18089. ledna 1873). Cílem mělo být nalezení náhradního tuku pro námořnictvo, který by se dal použít jako máslo a při dlouhých plavbách nežlukl. Cenu a patent na výrobu (r. 1869) získal francouzský chemik Hippolyte Mge-Mouriés.Jeho margarín byl směsí loje, odstředěného mléka, vepřových žaludků, kravského vemene a jedlé sody. Rozhodně tedy nešlo o nic zdravého, ale protože byl margarín velmi levný, rychle se rozšířil mezi chudými. Název margarín odvodil Mge-Mouriés od řeckého označení pro perličky – margarites.Prý podle kapek margarínu, které mu je připomínaly. Po roce 1910 byl název margarín přenesen na úplně jiný výrobek – rostlinný tuk ztužený vodíkem (hydrogenace), který zavedly holandské firmy. Stejným způsobem se vyrábějí náhradní pomazánkové tuky dodnes.

Nejčtenější