Spolužáci pořád důležitě mluví o tom, jak jsou škodlivá „éčka“? Je to pravda? Vždyť jich je přece ve všem tolik!

|  

Spolužáci asi chtějí být zajímaví. Je ale pravda, že se čas od času objevují informace a letáčky, hlavně ve školách a školkách, upozorňující na nebezpečnost „éček“ v potravinách. Tyto letáčky šíří mezi lidmi hlavně paniku. Leták koluje po ČR již několik let. Jako jeho distributor je uvedena Klinika dětské onkologie Univerzity Düsseldorf. Přestože SZPI oficiálně vedení kliniky oslovila, klinika se k textu letáku nehlásí.

V letáku je například uvedeno, že nejnebezpečnější je údajně rakovinotvorná látka E330. Pod kódem E330 se přitom skrývá kyselina citronová, která se používá hlavně jako antioxidant, regulátor kyselosti nebo konzervační látka. Přírodní kyselina citronová se běžně vyskytuje v kyselém ovoci (v citronech, rybízu apod.). Právě díky ní mají citrusy svou výraznou, charakteristickou kyselou chuť. Nejde tedy o žádnou rakovinotvornou látku, ale o látku naprosto neškodnou.

Nejčtenější