Sója s omega-3

MUDr. R.Honzák  |  Věda
Sója s omega-3

Omega-3 polynenasyceným mastným kyselinám je připisován kladný vliv na lidské zdraví. Jejich hlavní zdroj – rybí maso, není s to dlouhodobě spotřebu „omega-3“ pokrýt. Firma Monsanto vyšlechtila metodami genového inženýrství sóju, která má díky genům z primule a houby zvýšený obsah kyseliny stearidonové (SDA). Ta se v lidském těle mění na „omega-3“ kyselinu označovanou jako EPA.

Pro vznik 1 gramu EPA stačí sníst 3 až 4 gramy SDA. Sklizeň z půlhektarového pole s geneticky modifikovanou sójou zajistí stejné množství „omega-3“, jaké obsahuje 10 000 porcí lososího masa. Spotřebu „omega-3“ v ekonomicky vyspělých zemích by pokryla sklizeň geneticky modifikované sóji ze 400 000 hektarů. To je s ohledem na celkovou rozlohu orné půdy v Evropě plocha téměř zanedbatelná.

Nejčtenější