Rypouši se rádi stěhují

J. PETR  |  
Rypouš sloní

Rypouši sloní obývají pobřeží Antarktidy a jižní oblasti Tichého a Atlantského oceánu. Na souš se uchylují na delší dobu jen dvakrát do roka. Poprvé je jejich motivem rozmnožování, podruhé pak línání srsti. Rypouši sloní mají na svá suchozemská útočiště vyhraněné nároky. Jak si tito obří ploutvonožci poradí se změnami klimatu?

Mezinárodní tým zoologů zjistil, že rypouši sloní jsou překvapivě přizpůsobivá zvířata. Dokážou se velmi rychle přestěhovat do vhodnější lokality i na vzdálenosti tisíců kilometrů. K jedné takové velké migraci rypoušů došlo před 8000 roky. Tehdy ustoupil Rossův pobřežní ledovec natolik, že se odhalilo pobřeží antarktické pevniny a na nově vytvořených plážích našly domov kolonie rypoušů. Následné ochlazení rypouše opět vyhnalo. Zbyly po nich pouze kosti. Jejich analýzami vědci prokázali, že rypouš je vysoce pohyblivý živočich, který bleskově reaguje na zisk i ztrátu vhodného životního prostředí.

Nejčtenější