Proč se mění zvuk lžičky míchající kakao?

Kristýna Lišková a Simona Dankaninová  |  
kakao

Od vysokého ťukání v právě zamíchaném nápoji až po hluboké, duté tóny v klidu. Stačí prudce zamíchat kakao v hrnečku mléka a pak postupně pomalu poťukávat lžičkou o dno a poslouchat, jak zvuk klesá. Mnoho lidí otázku zahodí s tím, že je to přece usazováním a asi změnou hustoty prostředí. Doteď si ale nejsme jisté, jak přesně to funguje. Jestli má například větší vliv proměnlivá hustota v objemu celého hrnečku, nebo třeba vrstva nerozpuštěného kakaa na dně.

To je skutečně zajímavá a nevšední otázka. Měnící se zvuk lžičky míchající kakao může mít na svědomí několik věcí. Otázka má tedy několik možných vysvětlení, záleží na přesných podmínkách: První a nejjednodušší vysvětlení je, že se míchání kakaa odehrává v naprasklém hrnečku, který do sebe postupně nasákne tekutinu uvnitř a přestane znít. Druhá verze předpokládá, že ke zvukovým změnám dochází i u jiného hrnku, a pak zde může hrát roli výška víru. A třetí možnost je – pokud k jevu dochází pouze u kakaa, ovšem i v jiném hrnku – že se zvuk mění v závislosti na usazování, kdy dochází k tlumení vibrací u dna.

Nejčtenější