Proč je na mnoha potravinách napsáno „neobsahuje lepek“? Je to opravdu tak důležité vědět?

|  

Je to důležité vědět, pakliže jste osoba trpící celiakií (též nazývané celiakální sprue, gluten senzitivní enteropatie, glutenová enteropatie). Samotný název choroby je odvozen z řečtiny (od slova koiliakos) a latiny (coeliacus). Znamená břišní, patřící k dutině břišní. Celiakie se považuje za geneticky podmíněnou, tedy vrozenou chorobu. Vyskytuje se hlavně v Evropě (údajně proto, že zde převládá pšenice na rozdíl od Asie, kde se lidé živí přirozeně bezlepkovou rýží).

Podstatou onemocnění je celoživotní intolerance na lepek. Při požití lepku dochází k přehnané reakci na něj (bolesti břicha, nadýmání, chudokrevnost, úbytek na váze), která se ale dostavuje zpožděně, většinou 3–6 měsíců po každodenní konzumaci stravy obsahující lepek. Nejedná se o pravou alergickou reakci. Symptomy se jednak projevují později, jednak reakce imunitního systému není zprostředkovaná imunoglobulinem E (IgE). Choroba není v současné době vyléčitelná. Jedinou možnou terapií je tedy vyloučení lepku ze stravy.

Nejčtenější