Lesklé plodiny ochladí Zemi

J. HORČÍK  J. PETR  |  
lesklé plodiny

Se zajímavým receptem pro boj s globálním oteplováním přichází tým britských vědců vedený Andym Ridgwellem z University of Bristol. Zemědělské plodiny, jako je kukuřice, ječmen nebo proso, mají odrůdy s různě lesklými listy. Ridgwella napadlo využít pole osetá nejlesklejšími odrůdami jako obří zrcadla, jež by odrážela sluneční záření od zemského povrchu.

Počítačový model ukázal, že dopad na globální teplotu by se pohyboval kolem desetiny stupně Celsia. V mírném klimatickém pásmu Severní Ameriky, Evropy a Asie by však mohly teploty klesnout až o 1 °C. A to už není zanedbatelné. Za sto let by se efekt pěstování lesklých plodin vyrovnal odstranění 195 miliard tun oxidu uhličitého z atmosféry.

Nejčtenější