Kdo objevil čokoládu?

Marie Havlínová  |  
čokoláda

Čokoládu má ráda většina lidí – někteří jsou na ní dokonce snad i závislí. Jenže ono je těžké říct si dost. Čokoláda totiž obsahuje fenylethylamin, což je táž chemická látka, která se uvolňuje v našem mozku, když jsme šťastní nebo zamilovaní. Mezi dávnými Mayi a Aztéky žijícími v Jižní Americe se těšil mimořádné oblibě kakaovník, kterému říkali „cacahuatl“ (vyslovuje se stejně, jako když malé dítě někdo učí chodit na nočník). Ve skutečnosti to však znamená „hořká voda“. Aztékové věřili, že kakaovník je dar od bohů, a byl pro ně tak vzácný, že kakaové boby používali jako platidlo. Boby však přinášely užitek i z jiného důvodu: daly se rozdrtit na pastu, z níž se připravoval nápoj – vůbec první kakao na světě. Aztékové do kakaové pasty přidávali různá koření, takže se jejich kakao tomu našemu moc nepodobalo: bylo více hořké, kořeněné pálivou paprikou a podávalo se studené.

Nejčtenější