Jak to chutná střevu?

P. PROŠEK  |  
střevo

Sliznice tenkého střeva je vybavena stejnými molekulami pro vnímání hořké chuti jako jazyk. V přírodě platí rovnice, že co je hořké, to je jedovaté, a tak střevo na podráždění receptorů pro hořkou chuť reaguje zpomaleným trávením. Žaludek zároveň vylučuje větší množství hormonů, jež do mozku signalizují nasycení. Hořké potravy díky tomu sníme mnohem méně. Práce molekul registrujících hořké látky ve střevu závisí na množství cholesterolu v potravě. Pokud je cholesterolu málo, reaguje střevo na hořké látky se zvýšenou citlivostí. A naopak, potrava bohatá na cholesterol citlivost molekul pro detekci hořkých látek otupí. To je logické. Rostlinná potrava obsahuje málo cholesterolu, ale riziko výskytu toxinů je u ní vysoké. Maso hořké toxiny obvykle neobsahuje. O to bohatší je na cholesterol.

Nejčtenější