Jak je to vlastně s mandlemi a obávaným jedem cyankáli?

Rudolf Dlabač  |  
mandle

Mohou být už samotné mandle jedovaté, případně v jakém množství?

Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, kdežto sladké pouze 0,1 %. Větší množství hořkých mandlí je škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík (cyankáli). Pro dospělého člověka může být nebezpečná už dávka 10 hořkých mandlí!

Jinak mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitaminu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitaminu E (tokoferolu) a kyseliny listové. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.

Nejčtenější