Geneticky modifikovaná mrkev a osteoporóza

J. PETR  P. PROŠEK  Z. ODEHNAL  |  
kostra

Léčba osteoporózy spočívá kromě jiného i ve zvýšených dávkách vápníku. Američtí vědci z Baylor College of Medicine v Houstonu a z Texas A&M University otevřeli zcela novou možnost, jak obohatit lidský jídelníček o snadno dostupný vápník. Metodami genového inženýrství pozměný gen sCAX1, který kóduje bílkovinu důležitou pro transport vápníku a jeho ukládání v rostlinách, vnesli do dědičné informace mrkve. Už pokusy na myších dopadly velmi povzbudivě, protože myši živené touto mrkví absorbovaly s potravou dvakrát více vápníku než myši krmené obyčejnou mrkví. Podobně dopadly i pokusy na lidských dobrovolnících. Absorpce vápníku z geneticky modifikované mrkve byla o 41 % vyšší.

Nejčtenější