Co znamená bílý povlak na čokoládě? Je na závadu?

pavel repkoš  |  
čoko

Co znamená bílý povlak na čokoládě? Je na závadu?

Bílému povlaku na čokoládě se někdy také říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a pokryje ji jemná bělavá vrstva. Může se jednat o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Šedivění není zdraví nebezpečné, pokud ovšem není výrobek poškozen jinak. Dávejte si proto pozor na změny pachu, chuti a pochopitelně vzhledu. Čokoláda může rovněž zplesnivět, nejčastěji ve vlhkém prostředí. Další vadou čokolády je žluknutí. Kakaové máslo je sice jako tuk stabilní, ale žluknutí mohou způsobit jiné použité suroviny. I u čokolády proto platí: Jí se také očima (popřípadě všemi smysly)!

Nejčtenější