Bakterie předvídají

M. Tůma  R.Honzák  |  Věda
bakterie

Mohou se bakterie s předstihem připravit na nadcházející změny? Izraelští vědci došli k závěru, že to není neřešitelný problém ani pro obyčejnou střevní bakterii Escherichia coli. Ta se v trávicím traktu svých hostitelů střetává s nejrůznějšími molekulami a využívá je jako živiny. Složení živin se neustále mění. Některé změny se dají předvídat. Například přítomnost mléčného cukru laktózy předznamenává brzké objevení cukru maltózy.

Bakterie tuto změnu „předvídá“. Ve chvíli, kdy se střetne s laktózou, začne aktivovat geny, které bude potřebovat ke zpracování maltózy. Připravuje se na trávení cukru, po němž ještě není nikde ani vidu. Reakce bakterie připomíná podmíněný reflex evolučně mnohem pokročilejších organismů, objevený při slavných pokusech ruského fyziologa Ivana Petroviče Pavlova, při němž vylučovali psi s předstihem sliny v očekávání potravy avizované zvukem zvonku.

Nejčtenější