Americké zemědělství je šetrnější k životnímu prostředí

J. HORČÍK  |  
zemědělství

Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto tvrzení, protože do pěti let se obvykle ukážou jako pěkná pitomost.“ (John von Neumann, 1949)

Při pěstování čtyř základních plodin potřebují současní američtí farmáři méně půdy, vody a energie, než kolik potřebovali pro stejnou sklizeň před 20 lety. Zpráva American Farm Bureau Federation zní slibně. Před zemědělstvím stojí nelehký úkol. V roce 2050 překročí počet obyvatel Země 9 miliard a zemědělci je budou muset uživit. Přitom musejí redukovat dopady zemědělské výroby na životní prostředí. Zemědělství patří k producentům skleníkových plynů. Pole a pastviny zabírají 40 % zemského povrchu a zhltnou 70 % sladké vody, jež se spotřebuje. Americké zemědělství těží z pěstování geneticky modifikovaných plodin, které jsou odolné ke škůdcům. U kukuřice, sóji a bavlníku se podařilo srazit spotřebu energie na polovinu, množství vody se snížilo o 35 % a emise oxidu uhličitého klesly o třetinu. Pozitivní trend však minul pšenici, kde je pěstování geneticky modifikovaných odrůd teprve v plenkách.

Nejčtenější