Zima postrčila zemědělce ke konzumaci mléka

Jaroslav Petr  |  Historie
Ilustrační foto

Před 8 200 roků uhodila na severní polokouli náhlá zima. Období s průměrnými teplotami nižšími o 2 až 4°C znamenalo pro tehdejší obyvatele Středomoří, Blízkého a Středního východu těžkou zkoušku.

Například na Kypru zmizely zemědělské osady na plných tisíc let, i když období zimy a sucha netrvalo déle než dvě staletí. Nejnovější výzkum v syrské lokalitě Tell Sabi Abyad prováděný vědci z university v Leidenu dokládá, že právě během nepříznivého návratu „malé doby ledové“ došlo u prvních blízkovýchodních zemědělců k zásadním změnám v chovu domácích zvířat.

V teplejším období chovali obyvatelé Tell Sabi Abyad především prasata a živili se vepřovým masem. S nástupem chladného období začali lidé chovat skot, ovce a kozy. Potřebovali zřejmě vlnu, ze které vyráběli teplé oděvy. Analýzy nepatrných zbytků tuku v keramice, které provedla Anna Russelová, dokládají, že v té době začali lidé ve velkém zpracovávat a konzumovat kravské, ovčí a kozí mléko.

Mléčné výrobky, jako byly tvarohy a sýry, bylo možné skladovat po delší dobu, což pomáhalo lidem překonat kritická období, ve kterých hrozil nedostatek potravy.

Zdroj: http://archaeology.leiden.edu/…l-sabi-abyad
Foto: fotobanka Shutterstock

Nejčtenější