Víno chutná podle sudu

J. PETR  |  
sudy

Zkušený milovník vína pozná nejen odrůdu vinné révy, z které byl lahodný mok vyroben, ale třeba i lokalitu, kde hrozny vyrostly, a ročník, v kterém byly sklizeny. Francouzští vědci nyní rozšířili spektrum vodítek pro určení původu vína o „chuť“ dubového dřeva, z kterého jsou vyrobeny sudy pro dozrávání. Tým vedený Régisem Gougeonem vyšel z předpokladu, že každý dubový les je trochu jiný. Stromy rostou na jiné půdě, mají jiné klima, jiné cizopasníky a jsou porostlé různými mechy a lišejníky. To všechno se odráží v chemickém složení dřeva. Když vinaři napustí víno do sudů, přecházejí chemikálie z dřeva do vína a dávají mu jedinečný „chemický otisk“. Gougeon nespoléhal při určování „otisku dřeva“ ve vínech na vyškolený jazyk, ale na moderní analytické aparatury, konkrétně na hmotnostní spektrometr. Určení typické „chuti“ dřeva poslouží při sporech o původu cenných vín.

Nejčtenější