S vyhozeným jídlem mizí tolik energie, kolik jí nelze jinde ušetřit

Josef Tuček  |  Věda
Ilustrační foto

Se zarážejícím propočtem přišli Michael Webber a Amanda Cuellarová z Texaské univerzity v Austinu. Podle nich se 16 procent energie spotřebované ve Spojených státech použije na produkci potravin.

Ovšem přinejmenším čtvrtina vyrobeného jídla pak skončí v odpadu, zjistili na základě poznatků ministerstva zemědělství. Odpovídá to 2150 bilionům kilojoulů ztracených každý rok, napsali badatelé v časopise Environmental Science & Technology.

Nejvíc se vyhazují mléčné výrobky (466 bilionů kilojoulů) a zelenina (403 biliony kilojoulů). Je to celkově víc energie, než se dá ušetřit nyní plánovanými opatřeními pro zvýšení energetické efektivnosti v USA.

Zdroj: E15
Foto: fotobanka Shutterstock

Nejčtenější