Pivo staré devět tisíciletí

Jaroslav Petr  |  Historie
Ilustrační foto

Střepy z džbánů na pivo objevené při vykopávkách neolitické osady Jiahu v čínské provincii Hunan inspirovaly amerického biochemika Patricka McGoverna k rekonstrukci nápoje starého 9000 roků.

McGovern podrobil staré střepy důkladným analýzám a z molekul uvízlých v pórech keramiky nakonec zjistil, z čeho se alkoholický nápoj připravoval. Následně se spojil se sládky americké pivovarnické společnosti Dogfish Head a společně připravili pivo z mladší doby kamenné.

Jako zdroj škrobu jim posloužil ječný slad s rýží. Přidali med, vinné hrozny, plody hlohu a květy chryzantémy a vše vařili tři čtvrtě hodiny. Po vychladnutí přidali kvasinky používané při výrobě saké a směs nechali měsíc kvasit. Nápoj byl uveden na trh pod názvem Chateau Jiahu v kanadské provincii Britská Kolumbie.

McGovern má za sebou ve spolupráci s pivovary Dogfish Head i další pivovarské exkurze do dávné minulosti. Pivo označované jako Dotek krále Midase uvařili podle receptu získaného analýzami zbytků nápojů v nádobách nalezených v 2500 let starém hrobu v Turecku.

K pivu Theobroma s přísadou kakaových bobů a paprik je inspiroval nápoj vyráběný indiány Střední Ameriky v předkolumbovských dobách. V pivovarech Dogfish Head se vaří i pivo, jaké pili Vikingové někdy kolem roku 700 n. l.

Zdroj: Ikarie
Foto: fotobanka Shutterstock

Nejčtenější