Maniok je jedovatější

J. PETR  |  Příroda
Maniok

Škrobnaté kořenové hlízy manioku tvoří základ výživy pro 600 milionů lidí. Stále větší oblibě se těší maniok v Africe, protože je odolný k suchu. Při jeho konzumaci je ale zapotřebí dávat pozor. Neupravený maniok obsahuje sloučeniny uvolňující vysoce jedovatý kyanid. Neopatrnost při konzumaci manioku vede k onemocnění označovanému jako konzo. Jeho hlavním projevem je trvalé ochrnutí nohou. Jen v Nigérii se maniokem otráví nebo přiotráví asi 9% obyvatel.

Listy manioku lze jíst bez úpravy, protože obsah toxických látek je v nich nízký. Zatím. Australští biologové zjistili, že se stoupajícími koncentracemi oxidu uhličitého v ovzduší stoupá i obsah toxických látek v listech manioku. Ty mohou být už brzy nebezpečné. V kořenech obsah jedovatých látek nestoupá. Hlízy však rostou v ovzduší s vyšším obsahem oxidu uhličitého pomaleji a to je rovněž špatná zpráva pro ty, kteří jsou na sklizni této plodiny závislí.

Nejčtenější