Globální oteplení škodí pivu

J. PETR  |  
chmel

Tým českých klimatologů prokázal, že s postupujícím globálním oteplením klesá kvalita chmelu. V horkých letních měsících sice budeme moci i nadále zahánět žízeň pěnivým mokem, ale jeho hořká chuť bude slábnout. Tým pod vedením klimatologa Ivana Možného z Českého hydrometeorologického ústavu publikoval ve vědeckém časopise Agricultural and Forest Meteorology studii, která sleduje vliv vývoje klimatu na obsah alfa-hořkých kyselin v chmelu. Špičkový chmel obsahuje kolem 5% alfa-hořkých kyselin, jež jsou směsí humulonu a jeho isomerů. Právě alfa-hořké kyseliny dodávají pivu typickou chuť.

Od roku 1954 do roku 2006 klesal v průměru každoročně obsah alfa-hořkých kyselin v českém chmelu o 0,06%. Modely, které vycházejí z předpokládaných změn klimatu, naznačují, že do budoucna na tom bude naše „zelené zlato“ ještě hůře. Změny počasí související s globálním oteplováním se promítnou negativně nejen do výnosů této plodiny, ale především do kvality sklizené úrody. Jen malou útěchou může být českým pěstitelům chmele, producentům piva a pivařům fakt, že chmelnice v Německu a na Slovensku čelí stejnému problému.

Nejčtenější