Antičtí námořníci měli olivovou dietu

Jaroslav Petr  |  Historie

Amfory s vínem a olivami vezla loď, která ztroskotala před 2 300 lety u jižních břehů Kypru. Vrak byl objeven až v roce 2007 v hloubce kolem 45 metrů nedaleko kyperské vesnice Mazatos.

Ilustrační foto

Loď vezla náklad vína z ostrova Chios a dalších ostrovů v Egejském moři. Amfory s olivami, které byly rovněž uloženy na palubě, však nebyly určeny k obchodování. Podle kyperských podmořských archeologů, kteří vzácný nález zkoumají, sloužily olivy jako základní potravina pro posádku.

Problémy s rychle se kazícími potravinami limitovaly v tehdejší době dlouhé plavby. Olivy uskladněné v nádobách z pálené hlíny se nekazily a tvořily významnou část jídelníčku posádky během týdnů trávených na moři.

Foto: fotobanka Shutterstock

Nejčtenější